Logowanie

Kunena Najnowsze Posty

Ostatnie z galerii

Statystyki

11777792
Dzisiaj
Wczoraj
Ten tydzień
Poprzedni tydzień
Ten miesiąc
Poprzedni miesiąc
Wszystkie dni
146
1383
4479
12056
50865
76835
11777792

16.26%
7.52%
2.71%
0.50%
0.19%
72.83%
Online (15 minutes ago):78
78 guests
no members

Twoje IP: 34.239.173.144

Topic-icon Coraz gorzej!!!

Więcej
4 lata 1 miesiąc temu #20608 przez pawelz
pawelz odpowiedział w temacie: Coraz gorzej!!!
Oj do najnizszego poziomu zalewu to bylo jeszcze bardzo daleko. :)
Pamietam jak na Barkowicach plynelo tylko stare korytu Pilicy a na Trescie odslonilo pomnik.
Czyszczenie zalewu by sie przydalo i jestem za choc zalatwiloby nam to Pilice na caly sezon. Ale pozniej moze by sie poprawilo bo ilosc zielska na Pilicy latem przeraza.

Proszę Zaloguj lub Zarejestruj się, aby dołączyć do konwersacji.

Więcej
4 lata 1 miesiąc temu #20609 przez pawelk
pawelk odpowiedział w temacie: Coraz gorzej!!!
@Alex
Wodę spuścili ze względu na prace przy śluzie a nie odnośnie oczyszczania zalewu.
Spuszczenie tej wody ukazało że zalew nie jest żadnym zamulonym bagnem (300m od brzegu był czysty piach) i mam nadzieję że żadnego "odmulania" zalewu nie będzie.
Cześć górna tam gdzie wpływa Pilica i Luciąża powinna być oczyszczona z nanosów i tyle.

Więcej
4 lata 1 miesiąc temu #20610 przez pawelz
Pawel, a kiedy to tak w tym roku spuscili wode w zalewie ze odslonilo 300 m brzegu ?
Bylem kilka razy w 2018 i owszem woda troche opadla ale moze pokazalo sie ze 2-3 metry brzegu na Karolinowie. Kto sprawdzil jak wyglada dno 300m dalej i jak to sprawdzili ?.
Ten ZS jakis dziwny jest, bo Czorsztyn czyszcza regularnie z osadow mimo ze jest duzo glebszy a i woda ktora do niego wplywa plynie raczej po kamieniach i zwirze a nie piachu jak pilica.
A u nas przez 45 lat (okolo) nic sie zlego nie stalo i nie wymaga czyszczenia. No nie wiem.
Pytanko dla tych co od wielu lat plywaja i lowia z lodek na ZS. Czy obecnie jest taka sama glebokosc wody w Zalewie jak kiedys ?. Ja tego nie moge stwierdzic, bo ostatni raz lowilem z lodki jakies 20-25 lat temu.

Więcej
4 lata 1 miesiąc temu #20611 przez pikeft
pikeft odpowiedział w temacie: Coraz gorzej!!!
Jakieś dwa lata temu pojechałem w śwęta do Barkowic wtedy była mocno spuszczona woda na zalewie od róży można było suchą stopą dojść do koryta rzeki.

Nie znam się,łowię na duże przynęty,ludzie mówią że ryby pozabijam......

Więcej
4 lata 1 miesiąc temu #20612 przez Tommy Lee
Tommy Lee odpowiedział w temacie: Coraz gorzej!!!
Ten bardzo niski poziom wody był, owszem ale w roku 2017. W 2018 było względnie normalnie. Głębokości na przestrzeni kilkunastu sezonów nie zmieniają się diametralnie. Za to zmienia się charakter dna, od czerwca do października, praktycznie do głębokości 2m Zalew jest mocno zarośnięty, kiedyś był żółciutki piaseczek, teraz jest zielsko. Dlatego najlepiej spinningować z brzegu do końca maja a potem tylko łódka lub...bolenie na muchę co świetnie udowodnili Szanowni Koledzy. Może w tym sezonie i ja dołączę do zacnego grona muszkarzy boleniarzy…

Więcej
4 lata 1 miesiąc temu #20613 przez tlokkrzys
tlokkrzys odpowiedział w temacie: Coraz gorzej!!!
Największy upust wody miał miejsce w 1994 roku w związku z remontem na tamie . Zalew zarasta bo nie ma dużych wahań poziomu wody na zbiorniku i dlatego pozwoliło to na ukorzenienie się roślinności twardej . Tworzy się coś w rodzaju litoralu jak w naturalnych jeziorach . To jest dobra rzecz na zaporówce bo duża część biogenów jakie wpływają do zbiornika jest wykorzystywana przez rośliny i zalew jest trochę czyściejszy . Poza tym tworzy się naturalna przestrzeń życiowa dla ryb wykorzystujących rośliny do tarła , odżywiania i wzrostu młodocianych osobników. Coraz lepsze warunki dla szczupaka , karasia i lina. A głębokości dużo się nie zmieniły tylko ubyło zalanych korzeni czy to przez gnicie czy to przez zamulenie . Największy ładunek piasku i innych cząstek nieorganicznych dostaje zalew na cofce gdzie wpada Pilica i Luciąża . Do dalszej części zbiornika przenoszone są tylko najlżejsze i tam opadają na dno . "Żywotność" nizinnych zbiorników zaporowych wynosi grubo ponad 400-500 lat np Sulejów stracił przez ponad 35 lat około 2,5 mln m3 z ponad 75 mln m3 pojemności.

Więcej
4 lata 1 miesiąc temu #20614 przez Jarek
Jarek odpowiedział w temacie: Coraz gorzej!!!
A ja pamiętam jak na początku lat 80-tych była tylko rzeka w korycie i w okół tylko piasek. Jeździłem jeszcze WSK-ą :)

Wystarczy chcieć, a chcieć to móc :)

Więcej
4 lata 1 miesiąc temu #20615 przez pawelk
pawelk odpowiedział w temacie: Coraz gorzej!!!

pawelz napisał: Pawel, a kiedy to tak w tym roku spuscili wode w zalewie ze odslonilo 300 m brzegu ?
Bylem kilka razy w 2018 i owszem woda troche opadla ale moze pokazalo sie ze 2-3 metry brzegu na Karolinowie. Kto sprawdzil jak wyglada dno 300m dalej i jak to sprawdzili ?.

Na Swolszewicach, osobiście tam byłem :) kawał drogi przeszedłem w głąb zalewu - praktycznie cały czas piach.

Więcej
4 lata 1 miesiąc temu #20616 przez pawelz

Tommy Lee napisał: Ten bardzo niski poziom wody był, owszem ale w roku 2017. W 2018 było względnie normalnie. Głębokości na przestrzeni kilkunastu sezonów nie zmieniają się diametralnie. Za to zmienia się charakter dna, od czerwca do października, praktycznie do głębokości 2m Zalew jest mocno zarośnięty, kiedyś był żółciutki piaseczek, teraz jest zielsko. Dlatego najlepiej spinningować z brzegu do końca maja a potem tylko łódka lub...bolenie na muchę co świetnie udowodnili Szanowni Koledzy. Może w tym sezonie i ja dołączę do zacnego grona muszkarzy boleniarzy

Czemu tylko boleniarzy :).
Wg mnie najlepiej zaczac przygode z mucha na jakies rybnej gorskiej rzece typu Wisla, Gdzie jest duzo ryby. Nie musi byc duza, byle ciagle cos sie dzialo.
Z bolkami jest ten problem, ze trzeba troche machnac zeby sie do nich dobrac. A to dla poczatkujacego moze byc troche frustrujace :). Trzeba by pocwiczyc wczesniej troche.

Więcej
3 lata 11 miesiąc temu #20866 przez 13ek
13ek odpowiedział w temacie: Re:Coraz gorzej!!!
Dziś chciałem polować na bata u Lysego. Brama zamknięta, podobno wjazd będą mieli tylko ci co mają łodzie w 2 przystani ,choć dla mnie to jakieś nieporozumienie jak gość który nie jest właścicielem terenu będzie decydował kto może wejść na nie jego teren. Na bata nie polowilem ale feederek dał radę 2 fajne liny i trochę leszcz krapia ploci. Wszystko wróciło do wody.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
The following user(s) said Thank You: brt3, Ricco, pawelk

Więcej
3 lata 11 miesiąc temu - 3 lata 11 miesiąc temu #20882 przez Alexspin
Alexspin odpowiedział w temacie: Re:Coraz gorzej!!!

13ek napisał: Dziś chciałem polować na bata u Lysego. Brama zamknięta, podobno wjazd będą mieli tylko ci co mają łodzie w 2 przystani ,choć dla mnie to jakieś nieporozumienie jak gość który nie jest właścicielem terenu będzie decydował kto może wejść na nie jego teren. (…)

Coś mi się wydaje, że to niezgodne z przepisami o prawie dostępu do wód publicznych. Żaden właściciel, czy dzierżawca nie ma prawa zabronić dostępu do wody, więc jest to "przegięcie" i zawsze można wyegzekwować swoje prawa, a przy okazji dać nauczkę komuś, kto uzurpuje sobie prawo do decydowania.
Niedopuszczalne jest też grodzenie do samej wody, jak to widać na drugim zdjęciu.

Ps
Liny piękne, gratulacje.:)
Ostatnia edycja: 3 lata 11 miesiąc temu przez Alexspin.

Więcej
3 lata 11 miesiąc temu #20883 przez dzudik
dzudik odpowiedział w temacie: Re:Coraz gorzej!!!
Grodzil jak była susza :)

Więcej
3 lata 11 miesiąc temu #20886 przez Alexspin
Alexspin odpowiedział w temacie: Re:Coraz gorzej!!!
To teraz powinien dostać nakaz demontażu "na mokro"! Tylko w naszym kraju nikt się tym nie interesuje, bo dla rządzących ważniejsze są wybory i własny partykularny interes niż przestrzeganie prawa i dobro publiczne!:angry:

Więcej
3 lata 11 miesiąc temu #20888 przez Dizzy
Dizzy odpowiedział w temacie: Re:Coraz gorzej!!!

Alex napisał: To teraz powinien dostać nakaz demontażu "na mokro"! Tylko w naszym kraju nikt się tym nie interesuje, bo dla rządzących ważniejsze są wybory i własny partykularny interes niż przestrzeganie prawa i dobro publiczne!:angry:

możecie zgłaszać już nic nie stoi na przeszkodzie
robertprzygoda.pl/2012/07/06/dostep-do-w...wej-wazny-wyrok-nsa/
The following user(s) said Thank You: Jarek, m_ar

Czas generowania strony: 0.206 s.

Strona korzysta z plików cookies oraz innych technologii w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Akceptuję pliki cookies
EU Cookie Directive Module Information